Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı
Konu
Ekmek, binlerce yıldır insanlığın sofrasında yer almış bir besin kaynağı. Günümüzde doktorlar bizleri, beyaz ekmekten mümkün olduğunca uzak durmamız konusunda sıklıkla uyarsa da, atalık tohumlardan üretilen tahıllar ile yapılan ekşi mayalı ekmeğin (kontrollü tüketildiğinde) sağlığımız açısından ne kadar faydalı olduğunu da belirtiyorlar. Ekşi mayalı ekmek, fırınlarda satılan beyaz ekmeklere nazaran çok daha lezzetli ve sağlıklı.
Çünkü fırınlarda, beyaz unla yapılan ekmeğin kabarması için ticari mayalar kullanılıyor. Ekşi maya ise, doğal olarak unda bulunan yabani maya ve laktik asit bakterilerinin karışımına dayanır. İstersek hepimiz evimizde kendi sağlıklı ekmeğimizi yapabiliriz. Atölye çalışmamızda ekşi mayalı ekmek yapımına ait gerekli tüm bilgileri uygulamalı olarak öğrenebileceksiniz. Ayrıca, ekmek yapımında kullanacağınız ekşi maya paylaşımı da yapacağız.
Konu Başlıkları
- Buğday Tanesinin Yapısı ve Un Çeşitleri
- Ekşi Maya ve Faydaları
- Maya ve Levan Hazırlama ile Saklama
- Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır, Sıcak ve Soğuk Mayalama Nedir?
- Örnek Maya, Levan ve Ekmek Yapımı
- Focaccia Yapımı ve Tadımı
- Ekşi Mayalı Kraker Yapımı
- Katlama (Bulk Fermentaion) ve Pişirme
Tarih: 30 Kasım 2019
Saat: 10.30 – 16.30
Katılım Bedeli: 300 TL + KDV
İrtibat: info@ecostore.com.tr
Eğitmen: Serra Atasoy
Serra Atasoy, on dört yıllık kurumsal iş hayatını bankacılık ve finans alanında yönetici olarak geçirdi. Daha sonra sağlıklı beslenme isteği onu ekşi mayalı ekmek yapımına yönlendirdi. İlk ekmeklerini yapmaya altı yıl önce evindeki denemelerle başladı. Daha sonra Mutfak Kitap'da ekşi mayalı ekmek yapımı eğitimi aldı ve çok sevdiği bu uğraşa Moda / İstanbul'daki Yumma Cafe'nin ekmeklerini yaparak devam etti.
Üç senedir de kendi beslediği maya ile ekmeklerini yapmaya ve sağlıklı beslenmek isteyenlere ekmeklerini göndermeye devam ediyor. Bu uğraşını iki sene önce yerleştiği Akyaka / Muğla'da yeni bir iş alanına dönüştürmeye karar veren Serra Atasoy, Datça, Urla ve Marmaris'de birçok atölye düzenledi. İnsanların evlerinde kendi ekmeklerini yapmaları ve daha sağlıklı gıdalar tüketmeleri için çalışmalarına devam etmektedir.